Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem

Baza raportów

Avaaz Disinfo Hub

Dezinformacja to ogromna, niszczycielska siła, która ma moc oddziaływania na opinię publiczną czy kształtowania naszych poglądów. Może nawet wpływać na wynik wyborów.

Ataki dezinformacyjne wzniecają podziały społeczne, dyskredytują organizacje i jednostki, propagują niebezpieczne kłamstwa i niedomówienia. Ale nasz ruch ponad 50 milionów avaazowców może temu przeciwdziałać. Wspólnie domagajmy się prawdy i rozliczajmy gigantów technologicznych oraz nasze rządy!

Najnowsze raporty W jaki sposób walczymy z dezinformacją?

Raporty
z naszych śledztw

Do wyborów prezydenckich w USA zostało pięć miesięcy, a jdziałania Facebooka są wciąż dalekie od tego, czego potrzeba, by chronić amerykańskich wyborców.
Badania pokazują, że na Facebooku roi się od teorii spiskowych i fałszywych informacji o rzekomych terapiach. Pozostają one na platformie tak długo, że docierają do milionów osób i narażają je na niebezpieczeństwo.
Badania zlecone przez Avaaz i przeprowadzone przez wiodących ekspertów dowodzą, że kiedy użytkownicy mediów społecznościowych stykają się z fałszywymi lub wprowadzającymi w błąd informacjami, wyświetlanie im sprostowań może nawet o połowę zmniejszyć poziom zaufania do pierwotnie widzianych dezinformacji.
YouTube serwuje swoim użytkownikom negacjonizm klimatyczny, a największe, cenione marki świata za to płacą.
Śledztwo wskazuje, że fala fałszywych newsów w 2020 roku może być jeszcze większa niż w 2016 – chyba, że Facebook wreszcie podwoi wysiłki by ukrócić dezinformację i jak najszybciej zacznie publikować sprostowania.
Nowe badanie ujawnia, że połowa fałszywych wirali krążących po Brazylii miała swoje źródło w USA, a z powodu rozpowszechnianych błędnych informacji liczba szczepień w tym kraju może spaść o połowę.
Gigantyczna fala mowy nienawiści przetacza się przez Facebooka w Indiach, uderzając w te grupy społeczne, które są zagrożone utratą praw obywatelskich.
Ogólnoeuropejskie siatki rozpowszechniające dezinformację, osiągające pół miliarda wyświetleń, w przeddzień eurowyborów zostały skasowane po dochodzeniu Avaaz.
Aplikacja WhatsApp stanowiła główne źródło fałszywych, wprowadzających w błąd, rasistowskich i nienawistnych treści, jakie zalały sieć przed wyborami w Hiszpanii w 2019 r.
Dezinformacja oraz fałszywe wiadomości pojawiające się na facebookowych grupach i stronach francuskiego ruchu „żółtych kamizelek”, osiągnęły ponad 105 milionów wyświetleń w ciągu pięciu miesięcy.
Propozycja wzywająca platformy technologiczne do współpracy z fact-checkerami w celu korygowania fałszywych lub wprowadzających w błąd treści, z którymi zetknęli się użytkownicy sieci.

Skala problemu dezinformacji

Dezinformacja nieustannie i na masową skalę wpływa na nasze demokracje.

szacunkowa liczba wyświetleń fałszywych newsów wykrytych przez nasz zespół

Christoph Scott, Dyrektor ds. Kampanii w Avaaz, omawia problem zmasowanych akcji dezinformacyjnych, które stanowiły zagrożenie dla przebiegu wyborów do Parlamentu Europejskiego w 2019 r.

Jak walczymy z dezinformacją?

Identyfikujemy dezinformację

Piszemy dociekliwe raporty i oczekujemy pełnej odpowiedzialności ze strony gigantów technologicznych. Platformy społecznościowe muszą zacząć stawiać transparentność na pierwszym miejscu. Dopóki tego nie zrobią, nasz zespół z determinacją będzie ujawniać skalę istniejącego problemu.

Patrzymy na ręce rządom oraz firmom technologicznym, żądamy skutecznych działań i rozliczamy je z efektów

Zapewniając zewnętrzny, niezależny i nieustępliwy nadzór, jesteśmy w stanie weryfikować, czy firmy technologiczne faktycznie dokładają wszelkich starań, aby stawiać czoło wszechobecnej dezinformacji i manipulacji w naszych współczesnych, prywatno-publicznych przestrzeniach.

Tworzymy ramy dla zasad i regulacji

Dzięki naszym zespołom piszącym raporty oraz prowadzącym działania rzecznicze i prawne, nasza społeczność wytycza szlaki dla opracowania międzynarodowych regulacji i zasad odpowiedzialności. Obecnie w przestrzeni internetowej można siać dezinformację zupełnie bezkarnie. Chcemy to zmienić, chcemy skutecznie zatrzymać rosnącą falę hejtu i fałszu.

Jak
możemy się
bronić

Palący problem dezinformacji i jak możemy się mu przeciwstawić

Dezinformacja szerzy kłamstwa, sieje strach i budzi nieufność. Ale im więcej o niej wiemy, tym więcej możemy zrobić, by ją powstrzymać. Prześlij ten informator rodzinie i znajomym, by im też było łatwiej rozpoznać kłamstwa w sieci. A jeśli chcesz wiedzieć, jak się przed nimi bronić, czytaj dalej!

Czytaj informator

Przeciwdziałanie dezinformacji:
5 zasad legislacyjnych Avaaz

Avaaz opracował 5 zasad legislacyjnych, które powinny stanowić podstawę dla każdej inicjatywy zmierzającej do przeciwdziałania dezinformacji. Jest to kompleksowa propozycja regulacji prawnych, oparta na zasadach transparentności, odpowiedzialności i wolności. Przygotowaliśmy ją w drodze dogłębnych konsultacji z pracownikami naukowymi, ustawodawcami, organizacjami społeczeństwa obywatelskiego i przedstawicielami kierownictwa platform mediów społecznościowych. Oto zbiór 5 zasad legislacyjnych, którymi powinny się kierować wszelkie demokratyczne próby ustawowego przeciwdziałania dezinformacji:

• Publikowanie sprostowań

• Oczyszczenie algorytmów

• Zakaz używania fałszywych kont i zakamuflowanych botów

• Oznaczanie treści publikowanych odpłatnie oraz ujawnianie informacji o targetowaniu

• Transparentność