Devam ederek, Avaaz'ın verilerinizi nasıl kullanabileceğini ve güvenliğini nasıl sağladığını açıklayan Gizlilik Politikasını kabul ediyorsunuz.
Anladım
Tamam

Dilekçenizdeki bilgileri doğrulamanın yolları

Neden doğruluk kontrolü yapmalıyım?

Dilekçe imzalamak bir güven meselesidir. O yüzden, Avaaz Topluluk Kampanyaları sayfasında sunulan tüm bilgilerin doğru ve dürüst olması bir gerekliliktir. Bu şart dilekçeyi oluşturma işlemleri sırasında ve içerik standartlarımızda belirtilmektedir.

Dilekçenizin doğruluk kontrolünü nasıl yapabilirsiniz

GÜVENİLİR KAYNAKLAR KULLANIN

Dilekçenizde yer verdiğiniz her olgusal iddia için internetten güvenilir kaynak araştırın - örneğin resmi belgeler ve güvenilir medya organlarında yer alan haberler gibi. Saygın medya organlarının verdiği olgular anonim bir blogda, niş bir web sitesinde veya sosyal medya paylaşımlarında bulunandan çok daha güvenilirdir. Bunun sebebi profesyonel medyanın itibarına özen göstermesi ve bilgi doğrulamak için belli prosedürleri bulunmasıdır.

GÖRÜŞLERE KARŞI OLGULAR

Olgular, doğrulanabilir ifadelerdir. Görüşler ise birinin kanaati veya inancının dile getirilmesidir. Örneğin, “Bizim köyde, benim çok sevdiğim vişneli dondurmayı satan bir dükkan var” cümlesinde iki olgu ve bir görüş bulunuyor.

DOĞRULAYAMADIĞINIZ İDDİALARDA BULUNMAYIN

Örneğin, eğer bu iddianızı doğrulayabilecek bir kanıt yoksa “Yeni otoban inşaatı bütün ayıları öldürecek” demekten kaçının. Onun yerine, kendinizin veya başkalarının kaygılarını dile getiren bir ifade yazın. Örneğin, ”Yaban Hayat Ofisi uzmanları, otobanın ayıların yaşam alanını ortadan ikiye böleceği için hareket kabiliyetlerini ve zorlu kış şartlarında hayatta kalmalarını tehlikeye attığını söylüyor” diyebilirsiniz. Ya da, Or, “Yeni otoban ayıların varoluşlarını tehlikeye atabilir çünkü ayıların yemek bulmak için hareket etmeleri gerekiyor.”

RESMİ KAYNAK BULAMADINIZ MI?

Eğer metninizi destekleyecek herhangi bir resmi kaynak veya güvenilir medya haberi bulamadıysanız, kendinize nedenini sorun. Vermek üzere olduğunuz bilginin doğruluğundan emin misiniz? Elinizde ne gibi destekleyici kanıt var? Kaynaklarınız konusunda olabildiğince şeffaf davranın. Örneğin bu, tanık olduğunuz bir şeye dayanıyorsa bunu açıkça ve tüm detaylarıyla anlatın. Çok önemli bir aksi sebep yoksa, kendi adınızı kullanın (sitede yalnızca adınız ve soyadınızın ilk harfi gözükecek).

Doğruluk kontrolü yapılmış bir dilekçe örneği:

El değmemiş Algarve kıyılarındaki petrol sondajını durdurun!

Algarve muhteşem plajları, nefis yemekleri ve güzel havasıyla [1] milyonlarca kişiyi ağırlıyor [2]. Bu bölge geçimini turizmden sağlıyor [3], turizm ise temiz bir çevre ve temiz sular sayesinde mümkün.

Halkın iradesinin aksine hareket edilerek [4], yunusların ve balinaların göç rotası üzerinde, çevre etki değerlendirme çalışması yapılmadan [5], ENI/Galp petrol şirketine sondaj ruhsatı verildi [6]. Üstelik bu bölge yüksek deprem riski taşıyor [7].

Biz deniz insanıyız, petrol temizlikçisi değil. Burası olası bir suç mahallidir - aynı Meksika Körfezi felaketi gibi - lütfen bunu engellememiz için yardım edin!

BİLGİLER:

[1] Bu iddianın doğrulanmasına gerek yok çünkü bir olgu değil. Herhangi bir şeyi güzel, müthiş, doğru veya yanlış bulmamız bir görüş ifadesidir.

[2] Doğru: Algarve 2016 yılında 4 milyon turisti ağırladı.

[3] Doğru: Algarve’nin temel endüstrisi turizmdir:

[4] Yazar ‘nüfusun iradesi’ni temsilen konuştuğunu iddia edebilir mi? Bu durum için, evet: Çevre etki değerlendirme çalışması hakkında halkın görüşü sorulmuştu. Bu istişarenin %100’ü, yani 42.000 kişi bu çalışmanın yapılması gerektiğini söylemesine rağmen çevre ajansı tarafından bu araştırma YAPILMADI:

- Son rapor bu linkteki "Relatório de Consulta Pública" başlığından indirilebilir:
- Resmi Algarve Turistik Bölge ajansı da etki değerlendirme çalışması olmadan sondaj yapılmasına itiraz etti:
- Bölgedeki 16 şehirde sondaj izinleri protesto edildi:

[5] Doğru: Hükümet çevre etki değerlendirmesi yapılmadan ruhsat verdi:

[6] Doğru: ENI/Galp Algarve kıyılarında sondaj yapma ruhsatı aldı:

[7] Doğru: Algarve ve Lizbon Portekiz’in en yüksek deprem riski bulunan bölgeleri:
Dünyanın değişim yaratmaya odaklı en büyük ve en etkili online topluluğu